Piano samenspel en pianolab

Vanaf graad 3
Klassiek samenspel

Op de piano kan je in je eentje een heel orkest tot leven wekken en het is ook zowat het enige instrument dat je probleemloos met verschillende pianisten tegelijk kan bespelen. Met 2 of 3 aan de piano spelen we 4- tot 6-handige klaviermuziek uit het klassiek repertoire met uitstapjes naar de blues, jazz, Latin, film- en popmuziek. In de les ontwikkelen we vaardigheden om leuk samen te musiceren op ieder niveau: zowel pianistieke vaardigheden als samenspel krijgt aandacht.

Door het oefenen van zichtlezen ontwikkel je een behendigheid in het snel onder de knie krijgen van een partij en in het leren doorspelen en het ontwikkelen van een stabiel en betrouwbaar ritmegevoel, wat ook nuttig is voor je solospel. Je partij oefen je thuis in, tijdens de les primeert het plezier van het samen (leren) musiceren.

In de lessen van Cecile Bublot, Ann Sluys en Pascale Van Emelen is er ook ruimte om via eenvoudige improvisaties creatief samen te musiceren.

Leraars klassiek samenspel:

 • Cécile Bublot (Leuven en Kessel-Lo)
 • Conny Buyens (Wijgmaal)
 • Françoise Carlier (Heverlee Celestijntje)
 • Sabine Daniels (Heverlee Ruelensvest)
 • Machteld Dewilde (Leuven en Nieuwrode)
 • Annemie Moens (Leuven en Holsbeek)
 • Ann Sluys (Heverlee Gemeentehuis)
 • Pascale Van Emelen (Leuven)
 • Manuela Wolfs (Heverlee Ruelensvest)
Creatief samenspel
 • Pieter-Jan De Maeyer (Leuven)

Ook bij Vincent Goris ontdek je in de eerste plaats het plezier van met elkaar te musiceren door vier-, zes-, of achthandige stukken op één of twee piano's te spelen. Ons klassieke repertoire gaat van barokmuziek over romantiek tot vers geschreven muziek uit de 21ste eeuw, maar ook jazz, ragtime, blues, Latin, film- en popmuziek kunnen aan bod komen. Buiten al dat moois is er echter nog veel meer mogelijk! Wie daar zin in heeft kan verder op ontdekking gaan door bijvoorbeeld te leren improviseren op een bepaalde melodie of akkoordenschema. Maar evengoed kunnen we op de computer zelf een partituur maken (met Sibelius), en zo een compleet eigen stuk te schrijven, of een popsong bewerken voor piano vierhandig. 

 • Vincent Goris (Leuven)

In de cursus samenspel stemt Johan Sluys de inhoud af op de leerling. Speel je graag vierhandig, dan wachten je een reeks liedjes die kunnen gaan van bewerkte popnummertjes over filmmuziek tot klassiek en hedendaagse muziek. Ben je graag creatief aan de piano, dan werken we zelf ideeën uit om er een mooi stukje pianomuziek van te maken.

 • Johan Sluys (Leuven en Holsbeek)

Bij Kim Van den Brempt musiceer je spelenderwijs in een atelier. Je knutselt er samen aan eigen werkjes. Dat kan gaan over het begeleiden van een (stomme) film, het verklanken van een verhaal of het maken van 'hommages', rechtstreeks uit jullie interessesfeer: een ode aan Bach, David Bowie, een dementerende grootvader of aan Coldplay. Via 'musescore' maken we dan een eigen partituur. Door in te spelen op de actualiteit is samenspel bij Kim een levend(ig)e boel.

 • Kim Van den Brempt (Kessel-Lo)
Pianolab

Heb je het gevoel dat musiceren meer kan zijn dan het instuderen van bestaande partituren? Dan is de les pianolab (voormalige begeleidingspraktijk) misschien iets voor jou. In deze les leer je zelf je muziek te maken.

 • Pieter-Jan De Maeyer (Leuven)

In de lessen pianolab bij Pieter-Jan De Maeyer starten je vanuit je oren, binnen enkele vrije improvisaties. Naarmate de lessen vorderen beluister en bestudeer je steeds meer bestaande muziek, om te ontdekken hoe deze muziek in elkaar zit, en hoe anderen hun muziek maken. Vervolgens ga je daar zelf mee aan de slag.

Doel van de lessen is pianistieke handigheid: je leert met weinig voorbereiding een bestaande partituur spelen, jezelf en anderen begeleiden in bestaande liederen of stukken, alleen of in groep improviseren (bijvoorbeeld in barok- of bluesstijl) en tenslotte ook zelf je eigen muziek schrijven.

 • Johan Sluys (Leuven en Holsbeek)

In de lessen pianolab bij Johan Sluys leer je stap voor stap akkoorden gebruiken in verschillende toonaarden, zodat je na een tijdje liedjes kan begeleiden of maken, zelf improviseren of componeren, een film begeleiden of muziek bedenken bij een tekst of een schilderij. Als je dat wil, kunnen we je pianostukken analyseren of partituren bestuderen die voor meerdere instrumenten zijn geschreven.

Wil je pianolab reeds in graad 3 volgen? Dan moet je tevens harmonielab volgen.

© Copyright 2020 • SLAC/Conservatorium - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY