Barokviool

Wie muziek uit de 17de en 18de eeuw op een historisch verantwoorde manier weer tot leven wilt brengen, kan kiezen voor de barokviool. Het instrument vertoont heel wat verschillen met de moderne viool:

  • darmsnaren i.p.v. metalen snaren
  • de viool ligt vrij op de schouder (geen hulpstukken zoals kinstuk en schouderstuk)
  • stemming 415 Hz i.p.v. 440 Hz
  • barokboog die veel lichter is dan de moderne boog

Al deze verschillen zorgen voor een zachtere en warmere klank die de barokmuziek ten goede komt, en bij samenspel mooi in balans is met andere historische instrumenten.

In de opleiding barokviool komt zowel solo - als ensemblemuziek van gekende en minder gekende componisten uit de barok aan bod. Voor de begeleiding van de solomuziek kunnen we beroep doen op een klavecimbel. In ensemble klinkt de barokviool mooi samen met andere oude instrumenten die men in onze school kan leren bespelen zoals traverso, gamba, blokfluit, luit of klavecimbel. Voor de cursussen samenspel en instrumentaal ensemble kan je dan ook terecht in één van de diverse groepen oude muziek.

Instrument kopen of huren?
De instrumenten die in de klas worden bespeeld, zijn meestal kopieën van oude instrumenten. Bij aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar. De schoolt verhuurt geen barokviolen.

Leraars: 

Marianne Herssens

Video's: 
Embedded thumbnail for Barokviool
© Copyright 2024 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY