Workshop houding en ademhaling in fluitklas

Tijdens de maanden februari en maart gaven Dana Verbruggen (leerling altfluit in onze school) en Hildegarde Deputter 4 sessies houding en ademhaling voor leerlingen middelbare en hogere graad dwarsfluit in de klas van Benedikte Goethals.

Dana is kinesiste, Hildegarde psychotherapeute en beiden volgden een vier-jarige opleiding fasciatherapie. Fasciatherapie is een respectvolle, zachte manuele- en bewegingstherapie, die beantwoordt aan de vraag van het lichaam en geen gebruik maakt van manipulaties.

Lerares Benedikte Goethals getuigt:

Gebaseerd op haar eigen ervaringen, bereidde Dana per les een reeks van zittende en staande bewegingen voor waarbij veel aandacht werd besteed aan het gevoel in de voeten, de knieën, het bekken, de wervelkolom, het borstbeen, de armen en het hoofd. Zowel de relatie tussen de lichaamsdelen, de coördinatie van de bewegingen als de relatie tussen beweging en ademhaling kwamen aan bod. Hierdoor werd eenheid, stabiliteit (in beweging) en ruimte in het lichaam ervaren.

De oefeningen werden op een langzame en vloeiende manier aan mekaar gerijgd wat een zeer rustgevend effect had. Terwijl Dana de oefeningen uitlegde en voordeed ging Hildegarde rond bij de leerlingen om de bewegingen, indien nodig, bij te sturen. Het ‘lesuur’ werd telkens afgesloten met een vloeiende reeks bewegingen op muziek wat heel mooi was om te zien. De leerlingen werden week na week meer vertrouwd met deze bewegingsmethode en bewuster van hun lichaam; bij sommigen was het positief effect op hun fluitspel direct merkbaar.

Foto's: 
© Copyright 2024 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY