Muziekcultuur plus

Graad 3

Wie reeds muziekcultuur (voormalige AMC) heeft gevolgd, kan het vak muziekcultuur plus volgen. Deze cursus gaat dieper in op specifieke thema's uit de muziekgeschiedenis: het oeuvre van een componist, de ontwikkeling van een genre, verbanden binnen en tussen muzikale stijlen of relaties tussen muziek en andere kunstvormen... kunnen daarbij aan bod komen.

Schooljaar 2020-2021:

Peter De Waele: het orgel (maandag): 
Op maandag stelt Peter De Waele 'het orgel' in het daglicht, een aerofoon instrument dat nauw verbonden is met zang. Zowel de bouw van het instrument, de klankmogelijkheden als de ontwikkeling en het gebruik over de stijlperiodes heen komen aan bod.

Hanne-Joost Peeters: vocale muziek (dinsdag):
Van coloratuuralt tot spinto sopraan, castraten en prime donne: we graven in de geschiedenis van de vocale muziek om alle geheimen bloot te leggen. In overleg met de leerlingen kiest Hanne-Joost specifieke thema's, werken en componisten binnen de vocale muziek om verder op in te zoomen. Na drie jaar ken je de vocale muziekgeschiedenis op je duimpje.

Lien Ory: muziekesthetica (donderdag):
Wat is muzikaal “mooi” en wat is “verwerpelijk”? Welke melodie werkt troostend? Welke ritmes zijn opzwepend? Is muziek louter genot of maakt ze ons tot een beter, gelukkiger en slimmer mens?

In deze cursus gaan we samen nadenken over de zin, de functie en het doel van muziek. We bespreken de standpunten van filosofen, musicologen en componisten maar vertrekken steeds vanuit de muziek zelf.

Uurrooster 2020-2021

Uurooster onder voorbehoud, wijzigingen mogelijk tot 1 oktober 2019.

LE Peter De Waele maandag 20.30-21.30
LE Hanne-Joost Peeters dinsdag 20.30-21.30
LE Lien Ory donderdag 19.30-21.30*

LE = Leuven

De lessen bij Lien Ory op donderdag 19.30-21.30 gaan door om de twee weken (2u ipv 1u)

Leraars: 

Peter De Waele, Hanne-Joost Peeters, Lien Ory

© Copyright 2020 • SLAC/Conservatorium - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY