Workshops improvisatie

Van 1 tot 4 februari zetten we graag creativiteit in de podiumkunsten in de kijker. Op 2, 3 en 4 februari kan iedereen komen genieten van optredens van de vakken waarin het creatieproces centraal staat of veelvuldig aan bod komt in de les.

  • 2 februari 2017, 19u30, zaal Artrium: Good Heavens
    Muziektheorie en begeleidingspraktijk piano
  • 3 februari 2017, 20u00, STUK Soetezaal: Art of Sound #3 - Ground Edition
    Creatief atelier, luitensemble, hedendaagse dans, creatief samenspel piano
  • 4 februari 2017, 20u00, Minnepoort: OMG!
    Begeleidingspraktijk gitaar, (akoestische) bandcoaching, creatief schrijven, overtuigend spreken

We willen echter ook leerlingen die minder bezig zijn met zelf muziek, tekst of dans zelf te creëren dat proces laten ontdekken. Daarom organiseren we die week ook een reeks workshops improvisatie (en één op 18 februari). De workshops zijn gratis voor leerlingen die tevens Artriumlid zijn, lidmaatschap kost slechts 5 euro of 15 euro voor een gezinskaart. Ook externen kunnen zich inschrijven aan 10 euro per workshop (niet voor Hans Battenberg).

Wil je graag meedoen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in, plaatsen zijn beperkt! Stuur een mail naar reservaties.conservatorium@leuven.be met duidelijke vermelding welke workshop je wil volgen, je naam, graad en richting (bij muziek je instrument / woord / dans). Inschrijven is noodzakelijk en het Artrium lidmaatschap moet op voorhand geregeld en betaald worden.

Wil je graag meerdere workshops volgen? Geef dan aan welke workshop je voorkeur geniet, voor de andere kom je dan op de wachtlijst en contacteren we je in de loop van januari als er nog plaats vrij is. De twee sessies van Bart Maris kunnen sowieso gecombineerd worden. Ook in de vocale workshop met John Damsma kan je terecht bovenop een andere workshop.

Let op! De workshop improvisatie woord door Phedra Vandenbergh voor 12- tot 14-jarigen is ook toegankelijk voor leerlingen muziek of dans. 

Op zaterdag 4 februari om 12u geven drie workshopdocenten ook een mini-concertje om de mogelijkheden van improvisatie te illustreren in Zaal Artrium: Bart Maris, trompet; Bart Van Caenegem, piano; Bart De Nolf, contrabas.

Muziek

Maarten Jan Huysmans

Laat je inleiden in de wondere wereld van de improvisatie, zonder beperking in stijl door saxofonist en SLAC-leraar Maarten Jan Huysmans. Zowel als lid van het prestigieuze Bl!ndman-ensemble, als met zijn metalband Lost Department en allerhande freelanceprojecten speelde hij over heel Europa. De laatste jaren kan je hem onder de nom de plume “Martin Le Vilain" voornamelijk vinden al improviserend met allerhande dj’s, wat hem al op de planken van o.a. Tomorrowland, Ostend Beach en Pukkelpop bracht.

Woensdag 1 februari 2017, Foyer Minnepoort
19u00-21u00: voor alle instrumenten, vanaf middelbare graad 

Bart Maris

Trompettist Bart Maris is een muzikant die dweept met abrupte wijzigingen en zelden kan betrapt worden op voorspelbaarheid. Hij duikt op in tal van projectpools en in groepen die net buiten de mainstream liggen. Hij zal in twee kortere sessies werken met leerlingen koper van alle niveau's rond twee verschillende invalshoeken.

Zaterdag 4 februari 2017, Foyer
9u00-10u15: Improvisatie: plezier van samenspel en abstractie

In deze workshop tast je je eigen perceptie van klank, melodie en interactie af door middel van een aantal spelvormen en oefeningen,  maar ook verschillende media zoals foto's, tekeningen, filmbeelden, … Zo vormen we ons een nieuw beeld van geluid, aanleunend bij 'hedendaagse muziek' wat dat ook mag betekenen …

Zaterdag 4 februari 2017, Foyer
10u30-11u45
: Knutselen met bouwstenen van de muziek

Je leert verbanden tussen ritmes en toonaarden en leert hoe ermee aan de slag te gaan door middel van instant compositie en instant orkestratie. Je ontdekt de kracht van continuïteit hierin, aanleunend bij 'world/funk/groove'.

Voor alle koperblazers

Bart Van Caenegem

Bart Van Caenegem is een begenadigde jazzpianist, gekend van de Frivole Framboos, waarmee hij optreedt in binnen- en buitenland. Hij speelde aan de zijde van Toots Thielemans, Bert Joris, Frank Vaganee, Chris Joris, Dré Pallemaerts, Bart Defoort, Kurt Van Herck,… en vele jazzensembles. In de popwereld werkt hij mee aan 'Lucy and the Birds' van Elke Bruneel en kon hij aan het werk gezien worden bij Lady Lynn, Hooverphonic en Raymond van het Groenewoud.

Zaterdag 4 februari 2017, Zaal Artrium
10u30-12u00
: voor pianisten, vanaf middelbare graad
13u30-15u00: voor alle instrumenten, vanaf middelbare graad

Bart De Nolf

Jazz-bassist Bart De Nolf leerde eerst notenleer, dwarsfluit, en later contrabas volgens de klassieke methodes. Deze opleiding gaf hem een degelijke instrumentbeheersing, en de notenleerlessen vormden grondig zijn gehoor en a prima vista spel.  Pas in 1980 ontdekte hij de wereld van de improvisatie tijdens de jazz-stages van de Halewijnstichting.

Deze kennismaking met de wereld van de jazz was de start van een nooit eindigende zoektocht naar creativiteit, perfectie, vernieuwing.  Het middel hiervoor waren talrijke concerten in binnen- en buitenland met een waaier aan artiesten, zelfstudie, en een onvoorwaardelijke liefde voor muziek. In 1988 werd hij zelf leraar jazzbas aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Momenteel is hij hoofdleraar contrabas en basgitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Gedurende de workshops leer je de beginselen van de jazz improvisatie en begeleiding, nodig om te kunnen samenspelen zonder op voorhand afspraken te maken. Er zal onder meer aandacht gaan naar zijn basistheorie, frasering, timing, sound, vorm en interactie. Voorkennis van jazz is niet nodig, met wat beheersing van het instrument kan je al improviseren mits wat verbeelding en de nodige tips.

Zaterdag 4 februari 2017
12u30-15u00, Foyer: voor cello en contrabas, vanaf middelbare graad
15u30-18u00, Zaal Artrium: voor alle instrumenten, vanaf middelbare graad

Vincent Goris

Welke mogelijkheden zijn er als we ons met vier, vijf of zes pianisten achter twee piano's zetten, en afstappen van het spelen met een voorgeschreven partituur? In deze workshop gaan we op zoek naar andere werkvormen van samenspel voor pianisten. Het accent ligt op het samen spelen in groep. We vertrekken bijvoorbeeld van een toonladder of enkele akkoorden, en bekijken hoe we daar in groep creatief mee aan de slag kunnen of hoe we met een minimum aan materiaal een verhaal kunnen brengen. Wat zijn daarvoor de benodigdheden? En wat als je met meerdere pianisten dezelfde song wil uitvoeren? Met Clocks van Coldplay als opstapje leren we om stap voor stap inzicht te krijgen in structuur, harmonie en ritme en hoe we die song in groep kunnen aanpakken. 

Zaterdag 4 februari 2017, klas 44
13u30-15u30:
voor pianisten, vanaf middelbare graad

John Damsma

Workshop vocale improvisatie: Ook anders omgaan met je stem.

John Damsma is dirigent, arrangeur en voormalig artistiek leider van het Nederlands Koorfestival. Hij zoekt met jou naar je eigen creatieve, vocale inbreng. Je gaat experimenteren met het maken van geluiden en klankkleuren en maakt een uitstapje naar de jazz in de vorm van een vocale big band met solistische improvisaties.

Zaterdag 4 februari, Foyer (gewijzigde uurregeling!)
15u30-17u30: voor zangers en instrumentisten alle graden (vanaf 12 jaar)

Hans Battenberg

De Nederlandse violist Hans Battenberg ontwikkelt momenteel een methode “Improviseren op viool” en geeft regelmatig workshops improvisatie waarin de praktijk centraal staat. Battenberg is gespecialiseerd in Ierse muziek, muziek uit de Balkan en Jazz. Hij experimenteert ook graag met effecten en klankmogelijkheden van de elektrische viool of van een Erhu, een eeuwenoude tweesnarige Chinese viool.

Met een beetje theorie, maar vooral met veel praktisch bezig zijn leer je improviseren op muziek. Wat zijn akkoorden? Welke noten kan ik daarbij spelen? Hoe maak je een mooie melodie bij een begeleiding of een tweede stem? Met deze vragen gaan we aan de gang. Improviseren houdt o.a. in: goed luisteren naar de anderen, en ook de tonen die in je hoofd klinken, op je instrument weten te vinden. Leuk om daar beter in te worden.

Zaterdag 18 februari 2017, kapel Romaanse Poort (Brusselsestraat 63, Leuven)
10u00-11u45: workshop voor strijkers lagere en middelbare graad
10u45-12u15: toonmoment

14u00-16u00: workshop voor strijkers hogere graad
16u00-16u30: toonmoment

Woord

Steven Beersmans

Steven Beersmans is vaste praktijkdocent speltraining/improvisatie bij LUCA Drama. Daarnaast werkt als freelance acteur/theatermaker bij verschillende theatergezelschappen (o.a. fABULEUS, kopergietery, Studio Orka, Kollektief D&A, Tristero, e.a.). Hij heeft een voorkeur voor het maken en spelen voor kinderen en jongeren en gaat daarbij de confrontatie met andere disciplines niet uit de weg. Zo maakte hij twee felgesmaakte danstheatervoorstellingen “Het verdragen van Versailles” (Kopergietery) en “Zoo doen ze de dingen” (fABULEUS/HetPaleis). Verder zong en speelde hij mee in de opera Candide (fABULEUS) en werkte hij samen met het symfonie orkest Vlaanderen aan een kinderconcert. Met de locatietheatervoorstelling Warmoes (Studio ORKA) stond hij op het theaterfestival 2011.

Zaterdag 4 februari 2017, Dormitorium
10u00-12u00: 
voor leerlingen woord vanaf 18 jaar
13u00-15u00: voor leerlingen woord 15 tot/met 17 jaar

Phedra Vandenbergh

Phedra Vandenbergh is actrice, theatermaakster en lesgever. In 2012 studeerde ze af aan de acteeropleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Sinds 2013 is Phedra verbonden aan SLAC/Conservatorium waar ze lesgeeft in algemene verbale vorming, voordracht, verbale vorming en dramatische expressie. Daarnaast slaan Phedra en collega-acteurs en makers geregeld de handen in elkaar voor het creëren van theatervoorstellingen. Improvisatie speelt steeds een belangrijke rol in zo’n creatieproces.

Deze workshop improvisatie daagt je uit tot spelen met verbeelding. Op de vloer staan enkel de spelers: geen kostuums, decor of vastgelegde tekst! In de korte en minder korte improvisatie-oefeningen staat je buikgevoel centraal. Door je zintuigen aan te spreken, ga je samen met je medespelers ter plekke verhalen, personages, dialogen, handelingen en emoties verzinnen. Je leert echt naar elkaar kijken én luisteren. Door mee te gaan in de ideeën van de ander kom je in onvoorspelbare verhalen en situaties terecht. De workshop bestaat uit drie delen. Tijdens het eerste deel wordt er enkel met lichaamstaal gesproken. Vervolgens wordt er ook met woorden geïmproviseerd. Als afsluiter volgt er een mini-optreden waarin de spelers korte voorbereide scènes aan elkaar tonen. 

Zaterdag 4 februari 2017, 15u30-17u30, Dormitorium
Voor: 
leerlingen muziek, woord of dans: 12 tot/met 14 jaar

Dans

Caroline D'Haese

Caroline D’Haese studeerde hedendaagse dans en choreografie aan de London Contemporary Dance School (UK), The California Institute of the Arts (USA) en het Hoger Instituut voor Dans in Lier. Ze verdiept zich nog steeds verder in improvisatie en kon onder meer studeren met Steve Paxton, Chrisa Parkinson, Jerôme Bel, Thierry Baë, David Hernandez e.a. Ze is actief als danseres, choreografe en docente (improvisatie en compositie, hedendaagse dans) in binnen- en buitenland.

Zaterdag 4 februari 2017, Balletzaal -> afgelast wegens ziekte

Anaïs Van Eycken

Anaïs Van Eycken zal op 9 februari tevens een extra lange les hedendaagse dans geven om rond improvisatie te werken. Voor alle leerlingen hedendaagse dans, inschrijven hiervoor is niet nodig.

17u00-19u15: workshop improvisatie
19u15: toonmoment, iedereen welkom!

© Copyright 2024 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY