Cello

De cello is een strijkinstrument dat behoort tot de vioolfamilie. De cello is groter dan de viool, waardoor hij een lagere en warmere klank bezit die heel dicht aanleunt bij de menselijke stem. Omdat de cello groter is, bespeelt men die zittend. De cellist houdt de cello tussen de knieën met de pin op de grond. Met de linkerhand druk je de snaren in en regel je de toonhoogte, de rechterhand strijkt met de strijkstok over de vier verschillende snaren en produceert zo de klank.

Er bestaan verschillende maten cello. De juiste maat is afhankelijk van de leeftijd en de lengte van de speler. Samen met de leraar wordt de goede maat gekozen. Kinderen beginnen dus eerst op een kleinere cello. Tijdens de les worden de door de leerling gespeelde stukken begeleid door de leraar op cello of piano.

De cello is een melodie-instrument. Hij klinkt mooi als solo-instrument, maar ook samen met een tweede cello, met piano of in een orkest. De cello biedt de mogelijkheid om al in een vroeg stadium samen met anderen te musiceren.

Instrument kopen of huren?
Cello's bestaan in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van de speler. Voor kinderen wordt samen met de leraar de goede maat gekozen. Je kan de eerste vier jaar een cello huren van de school. Er zijn ook speciale kleinere modellen voor kinderen beschikbaar.  Vervang regelmatig de snaren op aanraden van je leraar. 

Bij aankoop of huur van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Leraars: 

Steven Caeyers, Melissa Cassiman, Peter Devos

Video's: 
Embedded thumbnail for Cello
Embedded thumbnail for Cello
Embedded thumbnail for Cello
Embedded thumbnail for Cello
© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY