Gamba

Wie muziek uit de 16de tot 18de eeuw op een historisch verantwoorde manier weer tot leven wilt brengen, kan kiezen voor de viola da gamba. De gamba is een oudere neef van de cello, zonder steunpin. Hij klinkt iets zachter en zangeriger. Hij heeft zes (of zeven) snaren en frets per halve toon (zoals de luit en de gitaar). Dat maakt de gamba een toegankelijk instrument. Gamba's bestaan in allerlei maten, van sopraan- tot basinstrumenten, allemaal tussen de benen bespeeld.

Er bestaat een zeer uitgebreid repertoire van solo- en ensemblemuziek uit de renaissance en barok, met uitstapjes naar de folkmuziek. De gamba wordt vaak in consort gespeeld (gamba's in verschillende maten samen) en is de vaste compagnon van het klavecimbel in de basso continuo in barokmuziek. De gamba mengt zich ook onder de luiten en harpen en begeleidt blokfluiten, traverso's, zangers. Voor de cursussen samenspel en instrumentaal ensemble kan je dan ook terecht in één van de diverse groepen oude muziek.

Instrument kopen of huren?
De instrumenten die bespeeld worden zijn kopieën van oude instrumenten. Het is mogelijk de eerste vier jaar een gamba te huren van de school. Bij aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Leraars: 
Video's: 
Embedded thumbnail for Gamba
© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY