Hoorn

Hoorn is, ondanks de geruchten, niet moeilijker te bespelen dan andere koperblaasinstrumenten. Hoorn speel je echter met één hand, de linkerhand, terwijl de rechterhand onderaan in de beker van het instrument wordt gehouden om het instrument te ondersteunen. Het gewicht van een hoorn kan namelijk makkelijk oplopen tot 3 kg. Na een tijdje kan je daar wel eens vermoeide armen van krijgen. Vandaar dat men soms een hoornsteun gebruikt. Toch is hoorn leren spelen de moeite waard: zijn warme klankkleur is uniek, terwijl hij met zijn hoge tonen je ware rillingen kan bezorgen.

De hoorn is de altstem bij de koperblazers. Zijn klankkleur zit tussen de trompet en de trombone, en is de zachtste van de koperblazers. De hoorn is misschien wel het meest veelzijdige instrument van alle koperblazers. In het orkest is hij de link tussen de kopers en de houtblazers en in de kamermuziek en het samenspel is er repertoire voor hoorn in combinatie met houtblazers, piano, kopers en strijkers. Je kan ermee terecht in een symfonieorkest, een harmonieorkest, een koperensemble, … De hoorn is ook een geliefd instrument in de filmmuziek, denk maar aan de mooie solo’s in “Jurassic Park”, ”The Rock”, … De hoorn werd al gebruikt van in de barokperiode. De voorlopers van de moderne hoorn hadden geen ventielen en de klank werd met de rechter hand gevormd in de klankbeker. Dit verklaart waarom we nu nog steeds onze hand in de klankbeker stoppen.

Instrument kopen of huren?
Het is mogelijk gedurende de eerste vier jaar een hoorn te huren van de school. Er zijn ook speciale kleinere modellen voor kinderen beschikbaar.

Zin in meer?
Ben je afgestudeerd voor hoorn, maar wil je graag nog verder bijleren? Dan kan je je opnieuw inschrijven voor althoorn.

Leraars: 

Rogier Steel

Video's: 
Embedded thumbnail for Hoorn
Embedded thumbnail for Hoorn
© Copyright 2024 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY