Klavecimbel

Het klavecimbel is een toetsinstrument met snaren net als een piano, maar deze worden aangetokkeld in plaats van aangeslagen. Op het uiteinde van de toets staat een houten staafje (de dok) en daarin zit een plectrum (de kiel). Als de toets naar beneden wordt gebracht komt de dok omhoog en tokkelt de kiel de snaar aan. Het instrument heeft meerdere registers, net als een orgel. Klavecimbels zijn er in allerlei soorten en maten, met één of twee klavieren. Kleine klavecimbels worden spinet of virginaal genoemd, afhankelijk van de vorm.

Het klavecimbel is een heel oud instrument. Al in de vroege 15de eeuw vinden we beschrijvingen van dit instrument.  Gedurende zo'n 300 jaar is er muziek voor klavecimbel geschreven, van 1500 tot 1800. Veel klavierwerken van J.S.Bach zijn voor klavecimbel bedoeld. Na 1800 was er vrijwel geen belangstelling meer voor het klavecimbel, tot het rond 1900 weer uit het museum werd gehaald. Tegenwoordig is het klavecimbel weer populair. De beroemdste bespelers zijn Gustav Leonhardt, Bob van Asperen en Ton Koopman. Ook nu wordt er weer muziek voor klavecimbel gecomponeerd.

Van oudsher is het klavecimbel een ensemble-instrument bij uitstek. Barokmuziek is zonder klavecimbel ondenkbaar. Voor de cursussen samenspel en instrumentaal ensemble kan je vanaf de middelbare graad terecht in één van de diverse groepen oude muziek. Daar leer je andere instrumenten begeleiden.

Klavierklas
Wil je graag een toetstinstrument leren, maar weet je niet goed of je liefst piano, klavecimbel of orgel wil leren? Dan kan je starten in de klavierklas, waar de drie instrumenten aan bod komen en later een keuze maken. Deze lessen kan je ook volgen bij Peter Breugelmans, uurrooster hetzelfde als klavecimbel.

Instrument kopen of huren?
Tweedehands spinetten zijn te koop vanaf € 1250, klavecimbels vanaf € 3000. Een nieuwe spinet kost € 4500 en een nieuwe klavecimbel met één klavier kost € 6500. Klavecimbels zijn met de hand gebouwde instrumenten die je niet in de winkel kunt kopen, maar bij gespecialiseerde bouwers. Vraag je leraar om advies voor de aankoop of huur van een instrument. De school verhuurt geen klavecimbels.

Zin in meer?
Ben je afgestudeerd voor klavecimbel, maar wil je graag nog verder bijleren? Dan kan je je inschrijven voor een vierde graad klavecimbel - optie oude muziek (historisch toetsinstrument). Mogelijk is ook orgel iets voor jou.

Leraars: 

Peter Breugelmans

Video's: 
Embedded thumbnail for Klavecimbel
© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY