Luit

De luit is een snaarinstrument waarvan de snaren, zoals bij een gitaar, met de vingers worden aangetokkeld. De westerse luit ontwikkelde zich uit de Arabische luit en kende tijdens de middeleeuwen, renaissance en barok een ongeziene populariteit in Europa. Het aantal koren - een koor is een paar snaren van dezelfde toonhoogte - werd systematisch uitgebreid, de stemming veranderde doorheen de geschiedenis en ook de speeltechniek, voornamelijk voor de rechterhand. Daarom kan je een middeleeuwse luit, een renaissanceluit, een barokluit en een theorbe bijna als totaal verschillende instrumenten categoriseren.

De meeste leerlingen starten met renaissanceluit, een prachtig instrument waar grote virtuozen als John Dowland en Francesco da Milano op speelden. Als je Sylvius Leopold Weiss of Bach wil spelen, moet je uitwijken naar barokluit. Daarnaast kan je in de luitklas van Conservatorium Leuven ook renaissance- en barokgitaar, vihuela, middeleeuwse luit, aartsluit en theorbe volgen.

Als je luit studeert, leer je vanaf de start de oude tabulaturen lezen. Het is even zoeken naar een goede toon met al die snaren. Omdat luit spelen een grote ontspanning vereist, kan je het vergelijken met een soort yoga waarbij je je naar het diepste van jezelf en naar de klank richt. En het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Voor de cursussen samenspel en instrumentaal ensemble kan je terecht in één van de diverse groepen oude muziek.

Kopen of huren?
Het is mogelijk gedurende de eerste vier jaar een luit te huren van de school. Bij aankoop of huur van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Je kan je in de luitklas inschrijven voor deze instrumenten: 
Renaissanceluit, barokluit, historische gitaar, theorbe. Ben je afgestudeerd voor één van deze instrumenten, dan kan je starten in graad 4 voor één van de andere instrumenten.

Meer info over de luit:
nl.wikipedia.org/wiki/Luit
www.nederlandseluitvereniging.nl
http://luteshop.co.uk

Leraars: 

Floris De Rycker

Foto's: 
Video's: 
Embedded thumbnail for Luit
Embedded thumbnail for Luit
Embedded thumbnail for Luit
© Copyright 2024 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY