Orgel

Het orgel is één van de oudste instrumenten. Het bestond reeds in de oudheid. De orgels zoals wij ze kennen, met klavieren, ontstonden in de middeleeuwen. Hoewel er ook kleine orgels bestaan, is het gemiddelde pijporgel groter dan welk instrument ook. Het wordt daarom ook wel 'koning der instrumenten' genoemd. Orgels staan meestal in een kerk, waar ze akoestisch het best tot hun recht komen. Ieder pijporgel is een unicum en het heeft een waaier van boeiende aspecten; soms zijn dan ook complete boeken gewijd aan één enkel instrument.

In theorie is het orgel een blaasinstrument. De wind wordt tegenwoordig meestal gemaakt met een elektrische ventilator. Vroeger moesten balgentreders de balgen bedienen. De organist bespeelt, zowel met zijn handen als met zijn voeten, de klavieren en het pedaalklavier. Bij een middelgroot orgel staan in de orgelkas pijpen van verschillende lengte:   de grootte bepaalt de toonhoogte, hoe groter de pijp hoe lager de toon. Er bestaan kleine orgels (met één klavier) tot zeer grote orgels (met soms wel vijf klavieren).

Er bestaat orgelliteratuur uit alle stijlperioden van de veertiende eeuw tot heden, met het accent op barok, romantische en moderne muziek. De belangrijkste orgelcomponist is Johann Sebastian Bach. Daarnaast is er ook heel wat samenspel repertoire voorhanden.

Vanaf de leeftijd waarop je de toetsen van een piano kan bespelen, kan je ook met orgel beginnen. Voor pedaalspel is echter een bepaalde beenlengte vereist en bij de meeste mensen wordt die pas boven de 12 jaar bereikt.

Klavierklas
Wil je graag een toetstinstrument leren, maar weet je niet goed of je liefst piano, klavecimbel of orgel wil leren? Dan kan je starten in de klavierklas, waar de drie instrumenten aan bod komen en later een keuze maken. Deze lessen kan je ook volgen bij Peter Breugelmans (zie uurrooster klavecimbel).

Instrument kopen of huren?
Een organist beschikt meestal niet zelf over een instrument, maar gaat regelmatig in de kerk oefenen. Een elektrisch orgel (met 2 volledige klavieren en met een volledig pedaal) kan thuis een uitkomst bieden. Vzw Crignon kocht een pijporgel aan voor het Conservatorium Leuven dat sinds juni 2015 in klas 41 staat. Zo kunnen de koudste winterdagen opgevangen worden en kunnen jongeren hun tweede graad in het schoolgebouw zelf afleggen.

Daarnaast gaan de orgellessen door op de orgels van de Sint-Geertruikerk, de Predikherenkerk en de kapel van de Romaanse Poort. Dit zijn historisch zeer waardevolle instrumenten. Op het orgel van de Sint-Geertruikerk kan door het jaar ook geoefend worden.

Zin in meer?
Ben je afgestudeerd voor orgel, maar wil je graag nog verder bijleren? Dan kan je je inschrijven voor een vierde graad orgel - optie oude muziek (historisch toetsinstrument).

Leraars: 

Peter Breugelmans

Foto's: 
Video's: 
Embedded thumbnail for Orgel
Embedded thumbnail for Orgel
© Copyright 2024 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY