Piano

Piano is een toetsinstrument - met hamertjes die slaan tegen een snaar - waarvoor al eeuwen lang componisten werken schrijven. Pianoleerlingen spelen dan ook stukjes die uit verschillende stijlperiodes komen, van de barok tot en met de eenentwintigste eeuw. Dit wil zeggen dat de studie van piano ook bijdraagt tot een zeer brede muzikale achtergrond en tot voeling met verschillende muziekstijlen.

Na enkele lessen kan een leerling al een stukje spelen met twee handen, maar piano is niet het eenvoudigste instrument. Het vraagt een goede coördinatie, concentratie en ook inzicht. Bij piano lees je steeds twee notenbalken tegelijkertijd (in sol- en fasleutel) en speel je meerdere noten en ritmes tegelijkertijd. Een piano heeft niet alleen 88 toetsen, maar ook pedalen, die een extra klankkleur kunnen geven.

Oefening baart kunst. Regelmatig oefenen en je vorderingen tonen aan je ouders en familie, zullen je helpen om elke dag meer en meer vertrouwen te krijgen en het plezier te ontdekken van musiceren. Het vraagt veel energie en discipline, maar het resultaat loont.

Klavierklas
Wil je graag een toetstinstrument leren, maar weet je niet goed of je liefst piano, klavecimbel of orgel wil leren? Dan kan je starten in de klavierklas, waar de drie instrumenten aan bod komen en later een keuze maken. Deze lessen kan je volgen bij Peter Breugelmans (zie uurrooster klavecimbel).

Kopen of huren?
De school verhuurt geen piano's. Voor aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar. Het aanbod van piano's is zeer groot en verscheiden. Kies voor een akoestische piano (buffet of vleugelpiano) omdat die klank en aanslag meer mogelijkheden biedt tot expressie. Een digitale piano lijkt een aanlokkelijk alternatief, maar de ervaring leert dat de ambachtelijke mechaniek van een klassieke piano een betere basistechniek garandeert en beter aansluit bij het pianorepertoire.

De prijs van een piano varieert. Een goede nieuwe buffetpiano kan je al krijgen voor 2.000 euro tot 7.500 euro. Gelukkig kan je bij verschillende pianohandelaars relatief goedkoop een piano huren en/of huurkopen. Zij zorgen er ook voor dat de piano jaarlijks gestemd wordt.

Zin in meer?
Ben je afgestudeerd voor piano, maar wil je nog verder het klavier blijven bespelen? Misschien is orgel of klavecimbel dan iets voor jou.

Uurroosters kinderen 2.1
Voor kinderen 2.1 zijn er aparte lesuren piano afgebakend. Er kan enkel op deze uren ingeschreven worden. Zitten deze groepen vol, kies je een ander instrument, 'zingen en swingen' of 'creatief musiceren'. Je kan je daarbij op een wachtlijst zetten, mogelijk komt er in september nog een plaatsje vrij. Volg je eerst een jaar 'zingen en swingen' of 'creatief musiceren' dan kan je in 2.2 ook nog starten met piano en heb je dan zeker een plaatsje.

Leraars: 

Cécile Bublot, Conny Buyens, Françoise Carlier, Sabine Daniels, Pieter-Jan De Maeyer, Stéphane De May, Machteld Dewilde, Vincent Goris, Catherine Mertens, Anne-Marie Moens, Stefaan Poelmans, Ann Sluys, Johan Sluys, Vincent Van Audenhove, Kim Van den Brempt, Carla Van Effeltaire, Pascale Van Emelen, Jasper Vanpaemel, Claus Vermeulen, Manuela Wolfs

Video's: 
Embedded thumbnail for Piano
Embedded thumbnail for Piano
Embedded thumbnail for Piano
Embedded thumbnail for Piano
Embedded thumbnail for Piano
© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY