Slagwerk

Bij slagwerk denk je meestal aan een drumstel of andere ritmische slaginstrumenten, maar heb je ook al gehoord van marimba, vibrafoon, xylofoon of pauken? Op deze instrumenten kan je niet alleen ritmes maar ook melodieën spelen. Slagwerk omvat een grote groep instrumenten waarop je slaat met stokken of met de handen.

In het Conservatorium Leuven maken we je in de tweede graad warm voor de wereld van het slagwerk door te leren spelen op zowel de ritmische als op de melodische slaginstrumenten. Vanaf de derde graad kan je kiezen of je je wil toespitsen op ritmisch slagwerk, melodisch slagwerk of orkestslagwerk.

Ritmisch slagwerk is een verzameling van instrumenten zoals het drumstel, snare drum, conga's, bongo's, timbales... Ook de kleine percussie-instrumenten (triangel, tamboerijn, guiro, shaker, maracas enz.) kunnen hier aan bod komen. Marimba, vibrafoon, klokkenspel, pauken enz. horen bij de groep van het melodisch slagwerk.

Orkestslagwerk omvat alle slaginstrumenten die in het harmonieorkest, de brassband, de fanfare en in het symfonieorkest aan bod komen. Dit is een allround opleiding die je een brede basis geeft op voor slaginstrumenten en waar je vele richtingen mee uit kan.

Als drummer (ritmisch slagwerk) leer je allerlei stijlen zoals pop, rock, funk, latin, jazz,... Bij de andere slaginstrumenten (melodisch slagwerk en orkestslagwerk) komen ook klassieke en hedendaagse muziek aan bod. Als slagwerker kan je op vele plaatsen terecht: in een rock- en popband, fanfare of harmonieorkest, symfonisch orkest, percussieorkest, big band, jazzcombo, …

Wie reeds slagwerk volgt in de huidige structuur, komt in de nieuwe structuur in de overeenkomstige graad orkestslagwerk terecht.

Zin in meer?
Na het afronden van een vierde graad voor ritmisch, melodisch of orkestslagwerk, kan je opnieuw instromen in een derde graad voor één van de andere opties. 

Instrument kopen of huren?
De prijs van een drumstel varieert tussen 600 en 5000 euro. Goedkopere drumstellen zijn minder stevig en klinken ook niet zo goed. Drumstokken (type 5A) kosten 8 tot 15 euro per paar.

Op de xylofoon, marimba en vibrafoon komen de meeste leerlingen in de school oefenen, sommigen kopen er één: de prijzen variëren van 600 tot 10.000 euro. Het is mogelijk gedurende de eerste vier jaar een xylofoon te huren van de school. Mallets (dat zijn de stokken om melodische slaginstrumenten te bespelen) kosten 20 tot 70 euro per paar.

Bij aankoop of huur van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Leraars: 

Eric Duchateau, Mathias Ghesquière, An Lemmens, Tom Ouderits

Video's: 
Embedded thumbnail for Slagwerk
Embedded thumbnail for Slagwerk
Embedded thumbnail for Slagwerk
Embedded thumbnail for Slagwerk
Embedded thumbnail for Slagwerk
Embedded thumbnail for Slagwerk
Embedded thumbnail for Slagwerk
© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY