Trompet, cornet, bugel

De groep van de kleine kopers bevat de trompet - ongetwijfeld het bekendste koperblaasinstrument-, maar ook de cornet en de bugel (uitgevonden door de Belg Adolphe Sax) - bij het grote publiek minder gekend. Deze instrumenten klinken iets zachter en warmer dan de trompet.  Bij inschrijving kies je één instrument hiervan. Twijfel je om een koperblaasinstrument te spelen omdat ze te luid zijn en problemen kunnen geven met de buren? Voor ca. 50 euro kan je je een studiedemper aanschaffen. Die stop je in de klankbeker van het instrument waardoor de klank tot een absoluut minimum gereduceerd wordt.

In de eerste lessen komt vooral de mondstand en de ademhaling aan bod. De vingerzetting is doorgaans geen probleem. En zijn immers maar drie toetsen en de combinaties hiervan zijn beperkt. De verschillende tonen worden hoofdzakelijk geproduceerd door de lipspanning aan te passen. Daar de leerling zich in het begin op die lipspanning moet concentreren blijven de lesjes de eerste twee jaar vrij eenvoudig, gelijklopend aan het niveau van de muzikale vorming. In de les komen naast technische oefeningen, zowel stukjes met piano- als met cd-begeleiding aan bod.

Na 9 of 10 jaar intensieve studie op de muziekschool, stopt het hopelijk niet voor jou. Met trompet kan je alle kanten uit: van klassiek tot pop en natuurlijk ook jazz. Al deze stijlen komen ook in de opleiding aan bod. Ook de bugel wordt veel gebruikt in jazzmuziek.

Naast en na de muziekschool kan je natuurlijk in de eerste plaats terecht in de HaFaBrawereld (harmonieorkest, fanfare en brassband). Hier heeft men altijd klein koper nodig (zowel trompet als cornet en bugel). Tegenwoordig worden deze orkesten vaak gedirigeerd door professionele muzikanten en is het niveau hoog. Ook op onze school is een uitstekend harmonieorkest actief, een ideale plaats om wat je geleerd hebt in de les in de praktijk om te zetten, want spelen in groep is en blijft een unieke ervaring die je als muzikant moet meemaken.

Kopen of huren?
Je kan de eerste vier jaar een trompet huren van de school. Het zijn ook geen dure instrumenten om zelf aan te schaffen. Voor ca. 500 euro heb je al een goed studieinstrument. Bij aankoop van een instrument vraag je best advies aan de leraar. Als je je bij een HaFaBravereniging aansluit leent deze je overigens vaak een gratis instrument uit.

Zin in meer?
Ben je afgestudeerd voor één van de instrumenten klein koper, maar wil je graag nog verder bijleren? Dan kan je je opnieuw inschrijven voor een ander instrument: trompet, cornet of bugel.

Foto's: 
Video's: 
Embedded thumbnail for Trompet, cornet, bugel
Embedded thumbnail for Trompet, cornet, bugel
Embedded thumbnail for Trompet, cornet, bugel
Embedded thumbnail for Trompet, cornet, bugel
Embedded thumbnail for Trompet, cornet, bugel
© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY