Viool

De viool is het kleinste en hoogste instrument van de strijkersfamilie. Dankzij haar warme, briljante klank die dicht bij de menselijke stem ligt was de viool vanaf de opkomst van instrumentale muziek zeer populair als solo-instrument. Later werd de viool tevens de hoeksteen van het klassieke orkest en is het een veelgevraagd instrument in kamermuziekwerken. Er bestaat voor viool bijgevolg een enorm repertoire over de eeuwen heen, zowel in klassiek repertoire, als daarbuiten.

De viool is ook een praktisch instrument: het is niet groot, dus je kan het gemakkelijk meenemen. Door zijn eerder zachte klank, stoor je ook je buren niet bij het studeren.

Instrument kopen of huren?
Violen bestaan in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van de speler. Voor kinderen wordt samen met de leraar de goede maat gekozen. Je kan de eerste vier jaar een viool huren van de school. Er zijn ook speciale kleinere modellen voor kinderen beschikbaar.  Vervang regelmatig de snaren op aanraden van je leraar. 

Bij aankoop of huur van een instrument vraag je best advies aan de leraar.

Zin in meer?
Ben je afgestudeerd voor viool, maar wil je graag nog verder bijleren? Dan kan je je altijd opnieuw inschrijven voor altviool of barokviool.

Leraars: 

Cristel Goethals, Marianne Herssens, Marieke Vos

Video's: 
Embedded thumbnail for Viool
Embedded thumbnail for Viool
Embedded thumbnail for Viool
© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY