Finland dankzij Amedee

Emiel Cockx (19 jaar) studeerde in 2015 met grootste onderscheiding af aan SLAC/Conservatorium in de celloklas van Melissa Cassiman. Voor deze prestatie ontving hij als beloftevolle jonge strijker een beurs voor een masterclass van vzw Amedee. Deze vzw werd in 2010 opgericht om de herinnering aan Lucas Van Langendonck, stichter en uitbater van de legendarische Leuvense kroeg 'Amedee' in de Muntstraat, levendig houden. Afgelopen zomer trok Emiel hiervoor naar Finland en hij deelt hier deze ervaring met ons.

Finland, wat een ervaring

Een korte samenvatting van een geweldige masterclass in Savonlinna, mogelijk gemaakt door vzw Amedee.

Je komt nog maar net toe en de wolken breken open, een machtig schouwspel van wolken, regen en zon heten je welkom. Dit is Finland. Na een 5 uur lange busrit kom ik aan in Savonlinna, waar al meer dan 60 jaar elke zomer masterclasses worden gehouden met de beste leerkrachten. Dit jaar voor de bezetting van het strijkkwartet. Ik leer dezelfde avond (nacht) nog Mo Farag kennen, met wie ik een huisje deel. Hij speelt 2e viool in ons strijkkwartet, maar kwam vooral als eregast uit Egypte overvliegen omdat een kwartet dat hij componeerde door de docenten werd uitgevoerd. Zo wordt hij ook uitgenodigd om mee te varen met op een boot met alle docenten, sponsors en belangrijke personen aanwezig op deze masterclass … en ik mag met hem mee! Geen betere manier om Finland en de mensen die meegaan te leren kennen.

Maar goed, ik kom natuurlijk voor de muziek! Wat een niveau! Muzikanten van over de hele wereld komen hier les volgen, solo en kamermuziek. Het is voor mij ongelooflijk. Nooit zag ik zo veel mensen samen die zo op kunnen gaan in klassieke muziek, die er zo veel van afweten ... Met zich mee dragen ze de bagage die ze kregen bij de beste muzikanten ter wereld en met een open blik kijkt men hier naar de toekomst. Het is een ongelooflijk stimulerende sfeer om in samen te werken, te discussiëren, te luisteren.

En dan les krijgen van muzikanten als Marko Ylönen en Mark Gothoni. Marko is een fantastische cellist en nog een betere docent. Ik ga naar hem toe met problemen in de stukken die ik speel, maar ik krijg geen oplossingen voor een specifiek werk. Op een bepaalde manier kijkt hij steeds veel verder. Bijvoorbeeld: hij leert me niet hoe ik deze vibrato van dit stuk perfect moet spelen, maar hij leert me alle mogelijke vibrato’s en hoe ik eraan kan werken om ze allemaal onder de knie te krijgen. Het is een andere manier van aanpak, die op lange termijn zonder twijfelen zijn vruchten afwerpt, je valt zo niet telkens in dezelfde moeilijkheden en je wordt veel vrijer in je interpretatie. Dat gaat nu over vibrato, maar zo heb ik in de vier lessen die ik bij hem kreeg, tips gekregen over zowat elk mini schakeltje dat deel uitmaakt van het cellospel. Mijn blik is zo echt geopend en plots studeer ik op een heel andere, veel bewustere manier.

Mark Gothoni, docent van ons strijkkwartet, is wereldtop wat betreft kamermuziek. Op zijn Stradivarius speelt hij vingervlug de helft van de stemmen van ons Beethoven strijkkwartet, tegelijkertijd. Met hem gaan we op zoek naar de perfecte interpretatie, intonatie, harmonie, … Het is een fantastisch kwartet, het zijn fantastische muzikanten, die er stuk voor stuk ook hun brood mee verdienen, en ik speel met hen mee! Voor mij is het de eerste keer om op zo’n hoog niveau te kunnen werken aan muziek, het doet deugd. Tussen de lessen is het studeren en repeteren. Uren bracht ik achter mijn pupiter door en met dezelfde muzikanten in hetzelfde lokaal, maar het resultaat stond er!

De voorlaatste dag speel ik op twee concerten: Beethoven spelen we een half uurtje rijden buiten Savonlinna, in de grootste houten kerk ter wereld. Prachtige setting, goede uitvoering, het publiek is enthousiast, wij ook. Enkele uren later, weer in Savonlinna, speel ik met pianobegeleiding mijn interpretatie van Silent Woods (Waldesruhe) van Dvorak in het slotconcert van de masterclass. Het is een geweldige avond.

De laatste dag geen les meer, geen repetities meer. Er rest ons enkel nog te genieten van het prachtige Finse land, dat meer uit meer dan land bestaat. We huren met vier een bootje en varen naar onbewoonde eilanden, eten wilde bosbessen, genieten van de laatste avond met deze geweldige mensen. Ik heb hier vrienden gemaakt van over de wereld. Waar ik ook naartoe ga, ik zal met open armen worden ontvangen.

Ik heb een fantastische reis achter de rug. Dat Amedee zoiets mogelijks kon maken, is gewoon geweldig. Ik dank jullie met heel mijn hart en ik hoop jullie in de (nabije) toekomst op vele concerten uit te nodigen, want wat ik hier heb geleerd besef ik zelfs nu nog niet volledig.

Emiel Cockx

Foto's: 
Video's: 
Embedded thumbnail for Finland dankzij Amedee
Embedded thumbnail for Finland dankzij Amedee
© Copyright 2024 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY