Een topper in de fluitklas

Stefanie Van Gool (16 jaar), leerling dwarsfluit bij Toon Fret, is toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Luik als 'jeune talent'. Naast haar secundaire studies Latijn-Wiskunde in Leuven en verdere lessen aan SLAC/Conservatorium, krijgt ze nu ook fluitles bij Toon Fret in Luik. We laten haar zelf aan het woord.

Ik ben de jongste van vier zussen. Mijn ouders spelen muziek, en mijn zussen gingen allemaal vanaf hun acht jaar naar de muziekschool. Het was dus vanzelfsprekend dat ik ook naar de muziekschool ging. Toen ik een instrument mocht kiezen gaven mijn ouders met en zussen al regelmatig concertjes voor het goede doel.

Mijn ouders stelden klavecimbel voor, omdat dat goed paste bij de rest van het gezin. Ik was echter vastbesloten dat ik dwarsfluit wou spelen, weliswaar vooral ingegeven door wat ik niet wilde. Marlies speelt harp, en dat was me te onpraktisch om te verhuizen en te stemmen. Het moest handig om dragen zijn, en zeker ook geen viool, want dat speelden Karolien, Annie en mijn vader al. Zo kwam ik in de fluitklas van Toon Fret terecht. Ondertussen kan ik me geen andere keuze, of betere leraar meer inbeelden. Toon is voor mij een heel inspirerende figuur.

Net als mijn zussen volg ik sinds enkele jaren ook zang als tweede instrument. In de familie wordt veel gezongen, maar ik dacht altijd dat ik daar geen aanleg voor had, en mijn zussen konden zo mooi zingen. Sinds mijn zanglessen weet ik dat mooi zingen iets is dat je gewoon kan leren. De ene heeft wel een mooiere stem dan de andere, maar techniek bepaalt veel meer. Soms helpt mijn zangles ook wel voor mijn dwarsfluit. Bijvoorbeeld de manier van ademen is dezelfde: overtollige spanning is nefast voor de klank. Toon vergelijkt fluit spelen ook wel eens met zingen.

Ik heb een grote voorliefde voor muziek uit de Romantiek: groots en episch. Oefeningen zoals toonladders spelen vind ik vreselijk, maar ik zie er het nut wel van in en heb wel de discipline om ze effectief te studeren.

Mijn toelating in Luik is voor mij een ongelooflijke kans. Dat besef ik nu ik eraan bezig ben meer dan tevoren. Ik had er mij aan verwacht dat het anders zou zijn in een klas te komen waar ik nog het minste kan, in tegenstelling tot aan de muziekschool. Verder wist ik dat ik meer les zou hebben, maar niet dat de les zo anders zou zijn. De lat is stevig hoger gelegd: ik krijg nu veel complexere instructies bijvoorbeeld over de klankproductie. Ik had er nooit bij stilgestaan dat er zoveel bij kwam kijken. Ik begreep eerlijk gezegd die eerste les ook niet goed waar het naartoe moest, maar het begint te komen.

Deze studie in Luik geeft me tenslotte ook de mogelijkheid om te proeven van professionele muziekstudies, voordat ik een definitieve studiekeuze moet maken. Het kan ook nog iets met wiskunde worden, dat zijn mijn twee grote passies.

Video's: 
Embedded thumbnail for Een topper in de fluitklas
© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY