Klarinet

Van alle houtblazers is de klarinet het meest veelzijdige instrument. Van Mozart tot Fusion en Freejazz, altijd is de klarinet wel van de partij. Als klarinettist beschik je over een enorme omvang van bijna vier octaven en de mogelijkheid om van het uiterste pianissimo tot een trommelvliesbedreigend fortissimo te spelen. De grootste kwaliteit is de klankkleur. Je kan op de klarinet een warme en ronde klank produceren die overal bij past.

In de tweede graad leer je het instrument kennen: het monteren en demonteren, rietjes, mondstuk, hoe je instrument te verzorgen, houding, blaastechniek, ademhalingstechniek en natuurlijk de grepen zodat je na enkele maanden eenvoudige melodietjes kan spelen. Tijdens de derde en vierde graad worden de vaardigheden steeds verder uitgediept: toonvorming, dynamiek, articulatie, frasering, intonatie, techniek, muzikaliteit, stijlgevoel en repertoire-opbouw.

Er worden geen specifieke eisen gesteld om klarinet te kunnen leren, maar enige waakzaamheid is nodig ten opzichte van de mond- en tandstructuur.

Kopen of huren? 
Je kan de eerste vier jaar een klarinet (in bes) huren van de school. De school beschikt tevens over andere modellen, die gebruikt worden in de ensemble-lessen. Om hygiënische redenen moet elke leerling zelf een mondstuk (ca. 100 euro) en rieten (ca. 25 euro/10 stuks) aanschaffen.

Zin in meer?
Ben je afgestudeerd voor klarinet in bes, maar wil je graag nog verder bijleren? Dan kan je je opnieuw inschrijven voor klarinet in es, klarinet in a, altklarinet, bassethoorn, basklarinet of contrabasklarinet, instrumenten die je reeds kan verkennen tijdens je opleiding klarinet (in bes).

Leraars: 

Bart Van den Bosch, Nadine Vranckx

Video's: 
Embedded thumbnail for Klarinet
Embedded thumbnail for Klarinet
© Copyright 2021 • Conservatorium Leuven - Privacy policy Website ontworpen en ontwikkeld door MINSKY